Sałatki z wątróbką
Mało kalorii, mnóstwo witamin i żelaza.

Pomidorowa z groszkiem
Składniki
- 40 dag wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 10 pomidorków
- 2 czerwone papryki
- 1 szkl. zielonego groszku
- 4 posiekane gałązki koperku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika) sól pieprz
Sposób przygotowania
Zielony groszek gotuj 5 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz, wystudź. Wątróbki oczyść, umyj, pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wątróbki. Mieszając, smaż je ok. 5 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni i wystudź. Cebule obierz, potnij w piórka. Papryki oczyść. Strąki papryk i pomidorki umyj, pokrój na kawałki. Przygotowane składniki wymieszaj. Posyp koperkiem, solą, pieprzem. Śmietanę połącz z oliwą i chrzanem. Sos przypraw. Polej nim sałatkę przed podaniem.

Miks z gruszką i sałatą
Składniki
- 40 dag wątróbki wieprzowej
- 3 szkl. mleka
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka sałaty radicchio
- po 2 garści roszponki i rukoli
- 1 gruszka
- 1 cebula
- po 1 łyżce masła i octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 2 tosty
- 2 łyżki oleju
- sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka konfitury malinowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyść, wymocz w mleku, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wątróbkę. Smaż 7 min. Posól. Wystudź. Tosty zrumień w piekarniku (10 minut w 180 st. C). Wszystkie sałaty opłucz, osusz, listki porwij na kawałki. Gruszkę i cebulę obierz. Cebulę pokrój w plasterki, a gruszkę oczyść i potnij na kawałeczki. Do tłuszczu ze smażenia dodaj masło, ocet i cukier. Wrzuć cebulę i gruszkę. Smaż 1 minutę. Składniki sosu ubij. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sałaty, wątróbkę oraz gruszkę z cebulką wymieszaj w salaterce. Skrop sosem i posyp porwanymi na kawałki tostami.