Sandwicze dla najmłodszych
Czas ok. 45 min; słoik – 380 kcal.
1. Pieczywo tostowe (pszenne lub pełnoziarniste) zrumień w tosterze, opiecz na blasze w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Odłóż do przestygnięcia.
2. Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym worku i wrzuć do wrzącej wody, aby zmiękł. Następnie zagnieć go z 1 łyżeczką koncentratu (lub 2 łyżeczkami keczupu). Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.
3. Sałatę opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz listki papierowym ręcznikiem kuchennym. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki.
4. Przestudzone lekko kromki pieczywa tostowego posmaruj cienko masłem (lub, ewentualnie, margaryną). Połowę kromek obłóż listkami sałaty, szynką w plasterkach oraz pokrojonym i fantazyjnie zrolowanym serem edamskim.
5. Na warstwie szynki oraz żółtego sera rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych. Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka).
6. Ze schłodzonego sera z koncentratem (lub keczupem) oraz z sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motyli. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.