Sandwicze dla najmłodszych

Czas ok. 45 min; słoik – 380 kcal.

Kanapki mogą mieć na przykład kształt sowy
Kanapki mogą mieć na przykład kształt sowy123RF/PICSEL

1. Pieczywo tostowe (pszenne lub pełnoziarniste) zrumień w tosterze, opiecz na blasze w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Odłóż do przestygnięcia.

2. Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym worku i wrzuć do wrzącej wody, aby zmiękł. Następnie zagnieć go z 1 łyżeczką koncentratu (lub 2 łyżeczkami keczupu). Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.

3. Sałatę opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz listki papierowym ręcznikiem kuchennym. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki.

4. Przestudzone lekko kromki pieczywa tostowego posmaruj cienko masłem (lub, ewentualnie, margaryną). Połowę kromek obłóż listkami sałaty, szynką w plasterkach oraz pokrojonym i fantazyjnie zrolowanym serem edamskim.

5. Na warstwie szynki oraz żółtego sera rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych. Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka).

6. Ze schłodzonego sera z koncentratem (lub keczupem) oraz z sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motyli. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.

Proste przekąski dla dzieciInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas