Reklama

Reklama

Sandwicze dla najmłodszych

Czas ok. 45 min; słoik – 380 kcal.

Składniki - na 4 porcje

  • 8 tostów
  • po 5 dag sera gouda i cheddar
  • koncentrat pomidorowy
  • 4 listki sałaty
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • masło
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera edamskiego

1. Pieczywo tostowe (pszenne lub pełnoziarniste) zrumień w tosterze, opiecz na blasze w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Odłóż do przestygnięcia.

Reklama

2. Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym worku i wrzuć do wrzącej wody, aby zmiękł. Następnie zagnieć go z 1 łyżeczką koncentratu (lub 2 łyżeczkami keczupu). Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.

3. Sałatę opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz listki papierowym ręcznikiem kuchennym. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki.

4. Przestudzone lekko kromki pieczywa tostowego posmaruj cienko masłem (lub, ewentualnie, margaryną). Połowę kromek obłóż listkami sałaty, szynką w plasterkach oraz pokrojonym i fantazyjnie zrolowanym serem edamskim.

5. Na warstwie szynki oraz żółtego sera rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych. Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka).

6. Ze schłodzonego sera z koncentratem (lub keczupem) oraz z sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motyli. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje