Schab pieczony z kością
Składniki na 4-6 porcji<br>ok. 1 kg schabu z kością
Sucha marynata:
sól, świeżo mielony czarny pieprz
rozmaryn, najlepiej świeże gałązki
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
Do pieczenia:
4 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
8 całych, obranych ząbków czosnku
4 cebule, przekrojone w pół
5 listków laurowych
3 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
5 gałązek rozmarynu
2 szklanki białego wina
Przygotowanie 1,5h
Jeżeli używamy nasion kopru włoskiego to należy je wpierw rozbić w moździerzu, razem z solą, pieprzem i garścią listków rozmarynu. Powstałą suchą marynatą natrzeć mięso i obwiązać je sznurkiem.
W brytfannie (lub ew. na patelni) rozgrzać 4 łyżki smalcu lub oliwy. Wrzucić mięso i obsmażać, aż nabierze złocisto brązowej barwy. Dodać całe, obrane ząbki czosnku, połówki cebul, dorzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gałązki rozmarynu. Podlać białym winem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C stopni na około godzinę, podlewając często powstającym sosem, aż pieczeń będzie miękka i soczysta. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odciąć sznurek i pokroić na kawałki. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Gdyby za mocno się przypiekała, wtedy można przykryć pieczeń folią i sciągnąć ją pod koniec pieczenia.