Schab słodko-kwaśny

Dziś przepis na schab w nietypowej, azjatyckiej odsłonie.

Smakuje wyśmienicie!
Smakuje wyśmienicie! 123RF/PICSEL

1. Umyte mięso pokrój w paski. W misce rozmąć białko, dodaj sos sojowy, wódkę i ocet, wymieszaj. Marynatą zalej mięso. Odstaw na 30 min. Papryczkę chili pokrój w plasterki, ananasy w kostkę, a cebulę w piórka.

2. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone z marynaty mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki.

3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, paprykę oraz imbir, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, ok. 3 min. Dodaj 150 ml soku z ananasa, miód, koncentrat oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj ananasa i usmażone mięso. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane kiełkami i szczypiorem.

Przygotowanie: 30 minut 

Przepis na schab sztygarski - jak go zrobić w domu?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas