Schabowe z pieczarkami
Kotlety trochę inaczej.

Składniki:
- 50 dag schabu środkowego,- 35 dag pieczarek,- 4 plasterki sera żółtego,- 2 cebule,- 1 pomidor,- 2 jajka,- 3-4 łyżki mąki,- 6 czubatych łyżek bułki tartej,- 3 łyżki masła,- 1 łyżeczka oregano,- sól, pieprz,- olej do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w sporą kostkę. Pomidora sparzyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Na maśle poddusić pieczarki z cebulą, doprawić solą, pieprzem, oregano, dodać pomidora i jeszcze chwilkę dusić. Mięso pokroić na 4 kotlety, ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą, mocno rozbić aby powstały spore kotlety. Tak przygotowany schab oprószyć mąką, pieprzem, panierować w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć kotlety na rumiano na gorącym oleju. W naczyniu do zapiekania ułożyć kotlety, na każdym położyć podduszone pieczarki a na nich plasterek sera żółtego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopnia na 3 minuty aż ser się roztopi.