Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni
Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.
Specjalista radzi, aby od grudnia do końca lutego urozmaicić dietę o silnie rozgrzewające dania.
- To okres, kiedy ciężkie gulasze i dania jednogarnkowe nie będą nam tak straszne. Długo i powoli gotowany gulasz ze szpondra lub ogona wołowego, to idealne danie na zimowe wieczory - uważa Mikołajczak.
Według niego zimą idealnie sprawdzą się także wszelkiego rodzaju proste dania, które będą posiadały indyjski charakter.
- Hindusi w swojej kuchni używają bardzo dużo korzennych i rozgrzewających przypraw. Kmin rzymski, chilli, ziarno kolendry i kurkuma będą wpływać bardzo pozytywnie na nas podczas zimnych dni - podkreślił.
Ekspert proponuje np. indyjską zupę z soczewicy - dahl czy wolno pieczoną gicz jagnięcą w miętowym sosie.
Elementem kulinarnym, który pomoże przetrwać zimowe dni są wszelkiego rodzaju kiszonki - te tradycyjne wytwarzane przez nasze babcie tj. ogórki kiszone czy kapusta, ale też ich bardziej egzotyczne odmiany.
- Osobiście polecam mocno czosnkowe koreańskie kimchi oraz kiszone cytryny - dodaje ekspert.