Selerowe placuszki
Czas ok. 60 minut; porcja – 440 kcal, 4 porcje.
1. Seler opłucz, obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Umieść w misce. Dodaj 3 całe jajka, 3 łyżki mleka, starty na tarce żółty ser oraz 3 łyżki mąki pszennej. Starannie wymieszaj składniki. Powstałą masę na placki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz umytym i drobno posiekanym szczypiorkiem (kilka łodyżek).
2. Ziemniaki obierz z łupinek, wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odcedź, pozostaw do przestudzenia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
3. Do masy ziemniaczanej wlej gorące mleko (500 ml), starannie rozmieszaj. Na koniec dodaj masło. Powstałą kaszkę ziemniaczaną dopraw do smaku solą.
4. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta selerowego i smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).
5. Kaszkę rozlej do miseczek. Udekoruj osączonym groszkiem z puszki, połówkami pomidorków koktajlowych, plasterkami marchwi, oliwek oraz listkami rukoli, tworząc śmieszne buźki. Podawaj z plackami.