Sernik czekoladowo–śmietankowy
Ciasto czekoladowe czy śmietankowy deser? Najlepszym rozwiązaniem będzie sernik czekoladowo – śmietankowy. Aby nadać mu elegancki charakter wystarczy pięknie udekorować go bitą śmietaną i posypać kakao. Połączenie klasycznych smaków i delikatna, lekko wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Tym razem nie skończy się na jednym kawałku.
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj roztopioną czekoladę i budyń w proszku. Wszystko wymieszaj. Boki tortownicy o średnicy 24 cm owiń grubo zwiniętym i zmoczonym wodą ręcznikiem papierowym, zepnij metalowym spinaczem.
Masę serowo-czekoladową przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 160 st. C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Sernik wyjmij z tortownicy i zepnij metalową obręczą.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej.
350 ml śmietanki 30% ubij na sztywno. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru odłóż) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru i udekoruj nią wierzch sernika. Oprósz kakao.