Sernik jaglany z wiśniami
Smakołyk dla miłośników zdrowej kaszy jaglanej.
Składniki:
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka
- 800 ml jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- konfitura z wiśni
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Wsyp ją do podgrzanego mleka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostudzenia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku.
Kaszę zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec wlej żelatynę. Przełóż masę do foremek wyłożonych folią (na spód możesz wkruszyć herbatniki) i wstaw do lodówki. Przed podaniem polej konfiturą z wiśni.