Sernik jagodowy z białą czekoladą
Takie ciasto zachwyci każdego biesiadnika!
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Masa serowa:
- 700 g tłustego, mielonego twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 szklanki jagód
- aromat waniliowy
Do dekoracji:
- bita śmietana
- garść borówek i jeżyn
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek, w który wsyp cukier, wrzuć masło i wbij żółtko. Wyrabiaj, dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep formę do pieczenia, nakłuj je widelcem. Piecz w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Białą czekoladę rozpuść razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudź. Jagody zmiksuj blenderem. Dodaj pozostałe składniki (oprócz śmietanki z czekoladą) i miksuj na średnich obrotach. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód.
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C (termoobieg). Na dolną półkę wstaw brytfannę napełnioną do połowy gorącą wodą. Sernik piecz na środkowej półce około 50 minut.
Zostaw go w piekarniku do wystudzenia, a potem wstaw np. na noc do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną i jagodami.