Reklama

Reklama

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Takie ciasto zachwyci każdego biesiadnika!

Składniki:

Reklama

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 700 g tłustego, mielonego twarogu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki jagód
  • aromat waniliowy

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • garść borówek i jeżyn

Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek, w który wsyp cukier, wrzuć masło i wbij żółtko. Wyrabiaj, dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep formę do pieczenia, nakłuj je widelcem. Piecz w temperaturze 180 stopni 15 minut.

Białą czekoladę rozpuść razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudź. Jagody zmiksuj blenderem. Dodaj pozostałe składniki (oprócz śmietanki z czekoladą) i miksuj na średnich obrotach. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód.

Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C (termoobieg). Na dolną półkę wstaw brytfannę napełnioną do połowy gorącą wodą. Sernik piecz na środkowej półce około 50 minut.

Zostaw go w piekarniku do wystudzenia, a potem wstaw np. na noc do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną i jagodami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje