Sernik książęcy
Rozpływa się w ustach!

Składniki
Spód
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- jajko
- 4 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 60 dag twarogu
- 3 jajka
- 12 dag cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag bakalii
- 100 ml sosu karmelowego
1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj. Dodaj przesiany cukier, kakao, proszek i jajko. Zagnieć, schłodź. Ciasto rozwałkuj i wyłóż dno tortownicy. Piecz 20 minut w 180°C.
2. Odsącz rodzynki i obtocz je w mące. Składniki na masę serową zmiksuj, dodaj część bakalii i wymieszaj. Wylej na spód, piecz godzinę w temperaturze 150°C. Część bakalii zagotuj z łyżką cukru, udekoruj nimi ciasto. Przed podaniem polej bakalie sosem.