Sernik wawelski z rodzynkami
Dla całej rodziny.
- 30 dag mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- po 5 łyżek masła i cukru,
- 1 jajko
Masa:
- 50 dag twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 30 dag cukru,
- 4 jajka,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- cukier waniliowy,
- 15 dag rodzynek
Dekoracja:
- 1 białko, konfitura z wiśni
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokrojonym masłem i jajkiem (wcześniej utartym z cukrem na puszystą masę). Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć 1/3 porcji. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wyłożyć spód i boki natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.
2. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połączyć z pianą z białek i rodzynkami. Przygotowaną masę rozłożyć w formie, wylepionej ciastem.
3. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika (można też wyciąć z ciasta zajączka, jak na zdjęciu). Posmarować roztrzepanym białkiem.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180o C. Po ostudzeniu w każdą kratkę włożyć trochę konfitury.
Czas przygotowania:
2 godziny
1 porcja: 480 kcal