Sernik wawelski z rodzynkami
Dla całej rodziny.

Składniki:
- 30 dag mąki, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - po 5 łyżek masła i cukru, - 1 jajko Masa: - 50 dag twarogu trzykrotnie zmielonego, - 30 dag cukru, - 4 jajka, - 5 łyżek mąki ziemniaczanej, - cukier waniliowy, - 15 dag rodzynek Dekoracja: - 1 białko, konfitura z wiśni
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokrojonym masłem i jajkiem (wcześniej utartym z cukrem na puszystą masę). Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć 1/3 porcji. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wyłożyć spód i boki natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. 2. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połączyć z pianą z białek i rodzynkami. Przygotowaną masę rozłożyć w formie, wylepionej ciastem. 3. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika (można też wyciąć z ciasta zajączka, jak na zdjęciu). Posmarować roztrzepanym białkiem. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180o C. Po ostudzeniu w każdą kratkę włożyć trochę konfitury. Czas przygotowania:2 godziny 1 porcja: 480 kcal