Sernik wiedeński
O pomarańczowym smaku
Sposób przygotowania
Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha. Z owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, porcjami dodaj zmielony twaróg oraz sok i skórkę z pomarańczy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dołóż do masy serowej. Wsyp budyń i proszek do pieczenia. Ponownie całość utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do masy serowej. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170ºC (góra i dół). Piecz około 75 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możesz przykryć folią aluminiową, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Ew. po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.