Reklama

Reklama

Sernik wiedeński

O pomarańczowym smaku

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki
  • proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania

Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha. Z owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, porcjami dodaj zmielony twaróg oraz sok i skórkę z pomarańczy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dołóż do masy serowej. Wsyp budyń i proszek do pieczenia. Ponownie całość utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do masy serowej. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170ºC (góra i dół). Piecz około 75 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możesz przykryć folią aluminiową, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Ew. po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy