Sernik ze śliwką
Sezonowe desery smakują najlepiej. Jesienią postaw na smakołyki ze śliwkami!

Składniki
- spód
- niepełna szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 10 dag masła
- 1 łyżka wody
- na serową masę
- 1 kg twarogu (zmielonego 3-krotnie)
- 20 dag masła (miękkiego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 50 dag śliwek
- na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki na kruchy spód zagnieć, a potem włóż do lodówki na pół godziny. Wylep ciastem dno formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Przestudź. Zagnieć palcami kruszonkę i odłóż na bok. Śliwki odpestkuj, pokrój na ćwiartki (mrożonych nie rozmrażaj). Masło ubij z cukrami na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, a pod koniec twaróg. Zmiksuj z budyniem. Białka ubij osobno na sztywno. Połącz z masą serową. Wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż śliwki (nacięciami do góry). Przykryj kruszonką. Piecz 45 minut w temp. 180°C.
***
Zobacz także: