Reklama

Reklama

Sezamowe talarki z marchewkowymi frytkami

Rumiane mięsne kąski z młodymi jarzynami tworzą dania nie tylko smakowite, ale też pełne witamin.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 8 młodych marchewek
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. ziarenek sezamu
  • 1/2 szkl. mąki pszennej

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 szczypty kuminu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka opłucz, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim kurczaka. Potem posyp go solą, pieprzem, kuminem i papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Włóż je do lodówki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Frytki posyp solą. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz przez 25-30 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. 

2. Zamarynowane mięso pokrój na kawałeczki. lekko je rozgnieć, nadając owalny kształt. Jajko wbij do miseczki, roztrzep je widelcem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z sezamem. Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku i obtocz w mące z sezamem. Talarki smaż porcjami na oleju po 5-7 minut. Nuggetsy często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. 

3. Usmażone nuggetsy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je z frytkami z marchewki i ew. keczupem. Udekoruj, np. sałatą i natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje