Sezamowe talarki z marchewkowymi frytkami
Rumiane mięsne kąski z młodymi jarzynami tworzą dania nie tylko smakowite, ale też pełne witamin.

Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 8 młodych marchewek
- 1 jajko
- 2/3 szkl. ziarenek sezamu
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 szczypty kuminu
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Filet z kurczaka opłucz, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim kurczaka. Potem posyp go solą, pieprzem, kuminem i papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Włóż je do lodówki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Frytki posyp solą. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz przez 25-30 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. 2. Zamarynowane mięso pokrój na kawałeczki. lekko je rozgnieć, nadając owalny kształt. Jajko wbij do miseczki, roztrzep je widelcem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z sezamem. Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku i obtocz w mące z sezamem. Talarki smaż porcjami na oleju po 5-7 minut. Nuggetsy często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. 3. Usmażone nuggetsy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je z frytkami z marchewki i ew. keczupem. Udekoruj, np. sałatą i natką.