Sezamowe talarki z marchewkowymi frytkami

Rumiane mięsne kąski z młodymi jarzynami tworzą dania nie tylko smakowite, ale też pełne witamin.

Nuggetsy z sezamem
Nuggetsy z sezamem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka opłucz, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim kurczaka. Potem posyp go solą, pieprzem, kuminem i papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Włóż je do lodówki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Frytki posyp solą. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz przez 25-30 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. 

2. Zamarynowane mięso pokrój na kawałeczki. lekko je rozgnieć, nadając owalny kształt. Jajko wbij do miseczki, roztrzep je widelcem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z sezamem. Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku i obtocz w mące z sezamem. Talarki smaż porcjami na oleju po 5-7 minut. Nuggetsy często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. 

3. Usmażone nuggetsy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je z frytkami z marchewki i ew. keczupem. Udekoruj, np. sałatą i natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas