Sezon na gruszki
Od apetycznych ciast, poprzez sałatki, aż po zupy, mięsa i naleśniki z gruszkami. Sprawdź, co można wyczarować z tych wspaniałych owoców.

Ciasto gruszkowo-śliwkowe
Składniki: - 150 ml mleka, - 30 g świeżych drożdży, - 500 g mąki, - 4 jajka, - 100 g+ 3 łyżki cukru, - 150 g masła, - szczypta soli, - 750 g śliwek,- 500 g gruszek, - 2-3 łyżki soku z cytryny, - 300 g śmietany 36 proc., - 50 g + 1 łyżka wiórków kokosowych, - tłuszcz do formy
Przygotowanie: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 375 g mąki, 1 jajko, 25 g cukru, 50 g tłuszczu sól i rozrobione drożdże umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). 100 g masła roztopić, zmieszać z 75 g cukru i 125 g mąki i wyrobić na posypkę. Odstawić. Śliwki wypestkować, pokroić na cząstki, gruszki obrać pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. 3 jajka ubić z 3 łyżkami cukru, wmieszać śmietanę i wiórki kokosowe. Ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blasze (28X34). Posmarować kremem kokosowym. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać posypką. Piec w 175 st. C ok. 45 minut. Wyjąć ostudzić, posypać łyżką wiórków kokosowych.
Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal
Składniki
Tort gruszkowo-czekoladowy
Składniki: - 3 jajka, - 195 g cukru, - 50 g mąki, - 50 g mąki ziemniaczanej, - 20 g kakao, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - puszka gruszek (850 ml), - 500 g serka mascarpone, - opakowanie cukru waniliowego, - 4 płaty żelatyny, - 400 g śmietany, - 4 łyżki likieru gruszkowego, - 100 g gorzkiej czekolady, - 2-3 gruszki koktajlowe
Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z 3 łyżkami zimnej wody ubić na sztywną pianę, dosypując 125 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, kakaem oraz proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wlać masę. Piec w 200 st. C ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po ok. 10 minutach uwolnić z formy, ostudzić. Gruszki osączyć, sok zachować. Mascarpone, 70 g cukru, cukier waniliowy i 100 ml soku z gruszek wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić. 1/3 mascarpone i 1/3 śmietany ubrać i odstawić w zimne miejsce. Gruszki pokroić na osiem części. Ciasto przeciąć na dwa blaty i każdy skropić 2 łyżkami likieru. Jeden blat umieścić w obręczy tortownicy i ułożyć na nim pokrojone gruszki. Żelatynę roztopić zmieszać z 3 łyżkami mascarpone, a następnie z pozostałym kremem. Krem odstawić na 10 minut w chłodne miejsce a następnie zmieszać z bitą śmietaną i nałożyć na ciasto. Wyrównać, nakryć drugim blatem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę posiekać, roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na gładkiej powierzchni (np. porcelanowej). Gdy czekolada niemal stężeje, zbierać nożykiem wiórki. Odłożyć w chłodne miejsce. Odłożone wcześniej: śmietanę i krem z mascarpone połączyć. Tort uwolnić z formy, posmarować masą. Tort dekorować wiórkami czekoladowymi i gruszkami koktajlowymi.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal
Składniki
Naleśniki z gruszkami i bekonem
Składniki: - 3 jajka, - 375 ml mleka, - sól, - 150 g mąki, - 1 duża dojrzała gruszka, - 2-3 gałązki majeranku, - 4 łyżeczki oleju, - 12 plastrów bekonu
Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Żółtka, mleko i szczyptę soli wymieszać, po łyżce dodawać mąkę. Ciasto odstawić na 10 minut. Gruszki pokroić na cienkie plastry, odrzucić gniazda nasienne. Z majeranku oberwać listki. Białka ubić i wmieszać do ciasta. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni. Ułożyć 3 plastry bekonu i 14 gruszek oraz trochę majeranku. Wlać 1/4 ciasta. Naleśnik smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na słabym ogniu. W ten sposób usmażyć 3 kolejne naleśniki.
Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal 4 porcje
Składniki
Zupa z soczewicy z gruszkami
Składniki: - 1 por, - 2 średniej wielkości gruszki,- 2 łyżki oleju, - soczewica z puszki (850 ml), - 3/4 l bulionu, - 200 g kabanosów, - sól, pieprz
Przygotowanie: Pory pokroić w krążki, gruszki w cząstki i podsmażyć na oleju. Dodać soczewicę i bulion. Zagotować i gotować 25 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w plasterki kabanosy. Doprawić solą i pieprzem. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal 4 porcje
Składniki
Sałatka z gruszek i awokado
Składniki: - 2 małe awokado, - 2 małe gruszki, - 200 g sera gorgonzola, - liść sałaty, - sok z 1 cytryny, - sól, biały pieprz, - łyżeczka cukru, - 4 łyżki oleju, - kolorowy pieprz do dekoracji
Przygotowanie: Miąższ owoców pokroić na kawałki, ser pokroić w kostkę, sałatę potargać na kawałki. Sok z cytryny doprawić solą, pieprzem i cukrem, zmieszać z olejem. Tak przygotowanym sosem polewać sałatkę. Dekorować kolorowym pieprzem. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 2510 kJ/600 kcal 4 porcje
Składniki
Wieprzowina z gruszkami
Składniki: - 1 kg pieczeni wieprzowej, - sól, pieprz, - 750 g małych ziemniaczków, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - pół łyżeczki suszonego tymianku, - 750 dojrzałych gruszek, - sok z jednej cytryny, - 2 czerwone papryki, - 20 g masła, - natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Mięso natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, wlać 125 ml wody i wstawić do rozgrzanego do 225 st C piekarnika. Piec 1,5 godziny. Ziemniaczki obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, zmieszać z 1/2 łyżeczki soli, olejem, papryką i tymiankiem. 45 minut przed końcem pieczenia ułożyć koło mięsa. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć pestki. Pokropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na drobne kawałki. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, przesmażyć gruszki i paprykę i dołożyć do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaczki raz obrócić. Po wyjęciu odczekać 10 minut i pokroić pieczeń. Dekorować natkę pietruszki.
Czas przygotowania: 120 minut Jedna porcja zawiera: 3940 kJ/941 kcal 4 porcje
Składniki
Zapiekane gruszki
Składniki: - 2 gruszki, - 100 g sera Roquefort, - kilka listków sałaty, - 1 szalotka, - 2 łyżki octu balsamicznego, - sól, biały pieprz, - 2 łyżki oleju, - 4 plastry bekonu Przygotowanie: Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Ułożyć na blasze i posypać pokruszonym serem. Zapiec w piekarniku. Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę, zmieszać z octem, olejem i przyprawami. Liście sałaty rozdzielić na 4 talerze. Polać sosem. Dokładać zapieczone gruszki. Posypać pokrojonym na mniejsze kawałki i uprażonym na patelni bez tłuszczu bekonem.
Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal 4 porcje