Reklama

Reklama

Sezon na gruszki

Od apetycznych ciast, poprzez sałatki, aż po zupy, mięsa i naleśniki z gruszkami. Sprawdź, co można wyczarować z tych wspaniałych owoców.

Ciasto gruszkowo-śliwkowe

Składniki:
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki,
- 4 jajka,
- 100 g+ 3 łyżki cukru,
- 150 g masła,
- szczypta soli,
- 750 g śliwek,
- 500 g gruszek,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 300 g śmietany 36 proc.,
- 50 g + 1 łyżka wiórków kokosowych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 375 g mąki, 1 jajko, 25 g cukru, 50 g tłuszczu sól i rozrobione drożdże umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). 100 g masła roztopić, zmieszać z 75 g cukru i 125 g mąki i wyrobić na posypkę. Odstawić. Śliwki wypestkować, pokroić na cząstki, gruszki obrać pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. 3 jajka ubić z 3 łyżkami cukru, wmieszać śmietanę i wiórki kokosowe. Ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blasze (28X34). Posmarować kremem kokosowym. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać posypką. Piec w 175 st. C ok. 45 minut. Wyjąć ostudzić, posypać łyżką wiórków kokosowych.

Reklama

Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Tort gruszkowo-czekoladowy

Składniki:
- 3 jajka,
- 195 g cukru,
- 50 g mąki,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- puszka gruszek (850 ml),
- 500 g serka mascarpone,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 płaty żelatyny,
- 400 g śmietany,
- 4 łyżki likieru gruszkowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2-3 gruszki koktajlowe

Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z 3 łyżkami zimnej wody ubić na sztywną pianę, dosypując 125 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, kakaem oraz proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wlać masę. Piec w 200 st. C ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, po ok. 10 minutach uwolnić z formy, ostudzić. Gruszki osączyć, sok zachować. Mascarpone, 70 g cukru, cukier waniliowy i 100 ml soku z gruszek wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić.
1/3 mascarpone i 1/3 śmietany ubrać i odstawić w zimne miejsce. Gruszki pokroić na osiem części. Ciasto przeciąć na dwa blaty i każdy skropić 2 łyżkami likieru. Jeden blat umieścić w obręczy tortownicy i ułożyć na nim pokrojone gruszki. Żelatynę roztopić zmieszać z 3 łyżkami mascarpone, a następnie z pozostałym kremem. Krem odstawić na 10 minut w chłodne miejsce a następnie zmieszać z bitą śmietaną i nałożyć na ciasto. Wyrównać, nakryć drugim blatem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Czekoladę posiekać, roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na gładkiej powierzchni (np. porcelanowej). Gdy czekolada niemal stężeje, zbierać nożykiem wiórki. Odłożyć w chłodne miejsce. Odłożone wcześniej: śmietanę i krem z mascarpone połączyć. Tort uwolnić z formy, posmarować masą. Tort dekorować wiórkami czekoladowymi i gruszkami koktajlowymi.

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Naleśniki z gruszkami i bekonem

Składniki:
- 3 jajka,
- 375 ml mleka,
- sól,
- 150 g mąki,
- 1 duża dojrzała gruszka,
- 2-3 gałązki majeranku,
- 4 łyżeczki oleju,
- 12 plastrów bekonu

Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Żółtka, mleko i szczyptę soli wymieszać, po łyżce dodawać mąkę. Ciasto odstawić na 10 minut. Gruszki pokroić na cienkie plastry, odrzucić gniazda nasienne. Z majeranku oberwać listki. Białka ubić i wmieszać do ciasta. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni. Ułożyć 3 plastry bekonu i 14 gruszek oraz trochę majeranku. Wlać 1/4 ciasta. Naleśnik smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na słabym ogniu. W ten sposób usmażyć 3 kolejne naleśniki.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
4 porcje

Zupa z soczewicy z gruszkami

Składniki:
- 1 por,
- 2 średniej wielkości gruszki,
- 2 łyżki oleju,
- soczewica z puszki (850 ml),
- 3/4 l bulionu,
- 200 g kabanosów,
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pory pokroić w krążki, gruszki w cząstki i podsmażyć na oleju. Dodać soczewicę i bulion. Zagotować i gotować 25 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w plasterki kabanosy. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal
4 porcje

Sałatka z gruszek i awokado

Składniki:
- 2 małe awokado,
- 2 małe gruszki,
- 200 g sera gorgonzola,
- liść sałaty,
- sok z 1 cytryny,
- sól, biały pieprz,
- łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oleju,
- kolorowy pieprz do dekoracji

Przygotowanie:
Miąższ owoców pokroić na kawałki, ser pokroić w kostkę, sałatę potargać na kawałki. Sok z cytryny doprawić solą, pieprzem i cukrem, zmieszać z olejem. Tak przygotowanym sosem polewać sałatkę. Dekorować kolorowym pieprzem.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 2510 kJ/600 kcal
4 porcje

Wieprzowina z gruszkami

Składniki:
- 1 kg pieczeni wieprzowej,
- sól, pieprz,
- 750 g małych ziemniaczków,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 750 dojrzałych gruszek,
- sok z jednej cytryny,
- 2 czerwone papryki,
- 20 g masła,
- natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, wlać 125 ml wody i wstawić do rozgrzanego do 225 st C piekarnika. Piec 1,5 godziny.
Ziemniaczki obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, zmieszać z 1/2 łyżeczki soli, olejem, papryką i tymiankiem. 45 minut przed końcem pieczenia ułożyć koło mięsa.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć pestki. Pokropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na drobne kawałki. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, przesmażyć gruszki i paprykę i dołożyć do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaczki raz obrócić. Po wyjęciu odczekać 10 minut i pokroić pieczeń. Dekorować natkę pietruszki.

Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 3940 kJ/941 kcal
4 porcje

Zapiekane gruszki

Składniki:
- 2 gruszki,
- 100 g sera Roquefort,
- kilka listków sałaty,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 4 plastry bekonu
Przygotowanie:
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Ułożyć na blasze i posypać pokruszonym serem. Zapiec w piekarniku. Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę, zmieszać z octem, olejem i przyprawami. Liście sałaty rozdzielić na 4 talerze. Polać sosem. Dokładać zapieczone gruszki. Posypać pokrojonym na mniejsze kawałki i uprażonym na patelni bez tłuszczu bekonem.

Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
4 porcje

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: gruszki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje