Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa.

Szparagi w boczku
Szparagi w boczku123RF/PICSEL

To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Szparagi w boczku

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Warzywa pieczone
Warzywa pieczonemateriały prasowe

Warzywa zapiekane

Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas