Reklama

Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa.

To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Szparagi w boczku

Składniki

  • Boczek wędzony np. JBB
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Sól

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.


Warzywa zapiekane

Składniki

  • Szparagi
  • Kiełbaski bekonowo-serowe #JBB
  • Oliwa
  • Cukinia
  • Ser typu lazur
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy