Siódme niebo
Pyszne ciasto.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek
Krem :
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka margaryny,
- 1 budyń śmietankowy,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Polewa:
- 6 łyżek margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i mąkę z proszkiem oraz porcjami ubitą pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry.
Na dno tortownicy wyłożyć jasne ciasto, na nim ciemne i plastry jabłka. Piec ok. 45 minut w 180 st C. Suchy budyń wymieszać z mąką, ugotować, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń. Krem wyłożyć na ciasto. Składniki polewy (oprócz mąki) zagotować, wsypać mąkę, znów zagotować. Ciasto ozdobić.