Śląski żurek
Pyszny i aromatyczny

Składniki
- Zakwas:
- 2 szkl. żytniej mąki razowej
- 2 ząbki czosnku
- kawałek skórki razowego chleba;
- Dodatkowo: 4 litry wywaru z gotowania wędzonki albo szynki
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- sól
16 porcji
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, pokrój. Zagotuj 2 litry wody, przestudź,powinna jednak pozostać ciepła.Do słoja wsyp mąkę. Wlej 1/2 wody,wymieszaj, rozprowadź resztą wody. Wrzuć czosnek i skórkę chleba. Naczynie przykryj gazą, obwiąż. Trzymaj w cieple(np. na parapecie nad grzejącym kaloryferem) przez 3-5 dni. Przelej do butelek.Przechowuj w lodówce do 3 tygodni. 2. Wywar zagotuj, wlej zakwas (ok. 4 szkl.). Zagotuj, wlej śmietanę. Dopraw solą i majerankiem.Podawaj z kiełbasą i jajkiem.