Śląski żurek

Pyszny i aromatyczny

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, pokrój. Zagotuj 2 litry wody, przestudź,powinna jednak pozostać ciepła.Do słoja wsyp mąkę. Wlej 1/2 wody,wymieszaj, rozprowadź resztą wody. Wrzuć czosnek i skórkę chleba. Naczynie przykryj gazą, obwiąż. Trzymaj w cieple(np. na parapecie nad grzejącym kaloryferem) przez 3-5 dni. Przelej do butelek.Przechowuj w lodówce do 3 tygodni. 

2. Wywar zagotuj, wlej zakwas (ok. 4 szkl.). Zagotuj, wlej śmietanę. Dopraw solą i majerankiem.Podawaj z kiełbasą i jajkiem.

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas