Śledź w czterech sosach
Efektowna i smaczna przekąska.

Składniki na 12 porcji:
- 1,5 kg filetów solonych, - 1/2 l mleka, Sos majonezowy: - 2 żółtka, - 250 ml oleju, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - cukier, sól, pieprz Sos śmietankowy: - 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc., - 15 dag posiekanej drobno cebuli, - 2 kwaśne jabłka, - 2 kiszone ogórki Sos musztardowy: - pół porcji sosu majonezowego, - 15 dag posiekanej cebuli, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżka oleju, Sos wykwintny: - 1 puszka anchois, - 2 cebule, kapary, - pół porcji sosu majonezowego, - 2 łyżeczki czerwonego kawioru
Przygotowanie:
1. Filety moczyć w wodzie przez 6-12 godzin. W czasie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku. Po tym czasie wyjąć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Żółtka utrzeć z musztardą, dodając cienkim strumykiem olej. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
3. Drobno posiekać ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę odłożyć do przybrania. Śmietanę wymieszać z cebulą, resztą jabłek i ogórków.
4. Sos majonezowy połączyć z olejem, dodać cebulę i musztardę, dokładnie wymieszać.
5. Drobno pokroić fileciki anchois. Wymieszać je z posiekaną drobno cebulą, sosem majonezowym i kawiorem. Śledzie w sosie śmietanowym i musztardowym podajemy posypane posiekanym drobno jabłkiem i ogórkiem, zaś śledzie w sosie wykwintnym - pokrojonymi anchois i kaparami.
Czas przygotowania: 60 minut 1 porcja: 245 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!