Śledź w czterech sosach

Efektowna i smaczna przekąska.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 1,5 kg filetów solonych,
- 1/2 l mleka,
Sos majonezowy:
- 2 żółtka,
- 250 ml oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- cukier, sól, pieprz
Sos śmietankowy:
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 15 dag posiekanej drobno cebuli,
- 2 kwaśne jabłka,
- 2 kiszone ogórki
Sos musztardowy:
- pół porcji sosu majonezowego,
- 15 dag posiekanej cebuli,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka oleju,
Sos wykwintny:
- 1 puszka anchois,
- 2 cebule, kapary,
- pół porcji sosu majonezowego,
- 2 łyżeczki czerwonego kawioru

Przygotowanie:

1. Filety moczyć w wodzie przez 6-12 godzin. W czasie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku. Po tym czasie wyjąć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Żółtka utrzeć z musztardą, dodając cienkim strumykiem olej. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

3. Drobno posiekać ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę odłożyć do przybrania. Śmietanę wymieszać z cebulą, resztą jabłek i ogórków.

4. Sos majonezowy połączyć z olejem, dodać cebulę i musztardę, dokładnie wymieszać.

5. Drobno pokroić fileciki anchois. Wymieszać je z posiekaną drobno cebulą, sosem majonezowym i kawiorem. Śledzie w sosie śmietanowym i musztardowym podajemy posypane posiekanym drobno jabłkiem i ogórkiem, zaś śledzie w sosie wykwintnym - pokrojonymi anchois i kaparami.

Czas przygotowania: 60 minut
1 porcja: 245 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje