Reklama

Reklama

Ślimaczkowa rozeta

Smakuje rewelacyjnie

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 35 dag stopionego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka + 4 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4–5 jabłek deserowych
  • 1 szkl. rodzynek sułtanek
  • 6–8 łyżek likieru cytrynowego (ew. rumu)

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z połową cukru. Potem wymieszaj je z odrobiną ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj. Odstaw na ok. 20 minut. 

2. W tym czasie żółtka utrzyj z resztą cukru na gęstą, puszystą masę. Resztę mleka zagotuj, wlej do 1/5 pozostałej mąki. Dodaj drożdżowy zaczyn, skórkę z cytryny, pozostałą mąkę, 2 jajka oraz żółtka utarte z cukrem. Dobrze wyrób. 

3. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej stopione i przestudzone masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj dalej, aż będzie odchodziło od dłoni. Wtedy przykryj je i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rodzynki skrop likierem, odstaw do namoczenia. Jabłka obierz, oczyść. Miąższ pokrój na kawałki. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Posyp je kawałeczkami jabłek oraz namoczonymi w likierze rodzynkami. Prostokąty ciasta zwiń. Rulony potnij w plasterki. Ułóż je ciasno w dwóch tortownicach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 40 minut. Podawaj z sosem kajmakowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje