Słodkie naleśniki
Idealne na śniadanie.
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 duże jajka
- 30 g masła
- 300 ml mleka
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- owoce do dekoracji (np. konfitura jagodowa, brzoskwinie w zalewie)
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Połącz ze sobą suche składniki, wymieszaj. Wbij jajka. Masło rozpuść i ostudź, dodaj razem z mlekiem do ciasta. Wymieszaj malakserem, zostaw na ok. 20 minut, by "odpoczęło".
2. Usmaż naleśniki, przewracając placek na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smaż jeszcze minutę. Gotowe naleśniki polej miodem lub syropem klonowym, udekoruj owocami.