Słodkie pampuszki

Po 2. roku życia.

Wypróbuj przepis!
Wypróbuj przepis!123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany, najlepiej 9- lub 12-procentowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • oliwa

1. Ziemniaki ugotuj w skórkach, obierz, przetrzyj przez sito i pozostaw, aby ostygły.

2. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z łyżeczką cukru pudru i łyżką śmietany. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z powstałą masą.

3. Z ciasta formuj niewielkie kulki. Smaż je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor.

4. Pampuszki posyp cukrem pudrem i polej śmietaną.

Mam dziecko
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?