Słodkie przekąski na ostatki

Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania sobie przed okresem Wielkiego Postu. W tym roku dzień ten przypada 5 marca. Chcąc więc uczcić ostatki, warto przygotować kilka smakołyków.

Babeczki z brzoskwinią
Babeczki z brzoskwiniąmateriały prasowe

Babeczki z brzoskwinią

Sposób przygotowania

Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Wycięte okręgi wkładamy do foremek i dokładnie przylepiamy ich brzegi do formy. Pieczmy w 180°C przez około 10 minut. Wyciągamy babeczki z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ricottę, cukier puder, szczyptę cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego dokładnie miksujemy. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Jabłka z kruszonką
Jabłka z kruszonkąmateriały prasowe

Jabłka pod kruszonką

Sposób przygotowania

Masło, mąkę, cukier i sól wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy przykryte folią do zamrażalki na 30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wyjmujemy schłodzoną masę. Bierzemy tarkę i na dużych oczkach ścieramy tak, aby zakryło spód formy. Na ciasto wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka ponownie ścieramy warstwę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Churros
Churrosmateriały prasowe

Churros z karmelizowanym mango

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy 250 ml. wody i gotujemy razem z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wszytko razem mieszamy do momentu powstania gęstego ciasta. Ściągamy garnek z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna dodajemy do niej jajka. Mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. W garnku rozpuszczamy smalec. Kiedy będzie już gorący wyciskamy z rękawa masę na długość ok. 10 cm. i odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Wyciągamy i układamy na papierze kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Na patelni rozgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone w kostkę mango i mieszamy. Powstały sos przelewamy do miseczki i maczamy w nim churrosy.

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas