Reklama

Reklama

Słodkie przekąski na ostatki

Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania sobie przed okresem Wielkiego Postu. W tym roku dzień ten przypada 5 marca. Chcąc więc uczcić ostatki, warto przygotować kilka smakołyków.

Babeczki z brzoskwinią

Składniki

  • Brzoskwinie w plastrach z puszki np. marki Sandra
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Garść migdałów
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g. ricotty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cynamon
  • Aromat waniliowy

Sposób przygotowania

Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Wycięte okręgi wkładamy do foremek i dokładnie przylepiamy ich brzegi do formy. Pieczmy w 180°C przez około 10 minut. Wyciągamy babeczki z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ricottę, cukier puder, szczyptę cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego dokładnie miksujemy. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje