Słodko-kwaśne pychotki
Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej, np. specjalnej na pierogi + kilka łyżek do podsypywania
- 1 jajko
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta cukru pudru
- sól
Nadzienie:
- 50 dag białego tłustego twarogu
- 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji
- 1 jajko
- 5-6 łyżek płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto, wlewając powoli, małymi porcjami, ciepłą wodę i olej. Jeśli masa jest twarda, dolej odrobinę wody, by ciasto było elastyczne.
2. Twaróg utrzyj z jajkiem, połową miodu i esencją waniliową. Owoce umyj i osusz. Połącz z twarogiem. Ciasto cienko rozwałkuj (możesz je podzielić na połowy), podsypując stolnicę i wałek mąką. Szklanką zanurzaną w mące wytnij krążki.
3. Na środku każdego krążka ułóż po małej porcji nadzienia i zlep brzegi. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj prosto z wody, ozdobione umytymi gałązkami porzeczek. Polej resztą miodu.
Czas przygotowania: ok. 60 minut