Słupki z galaretki z truskawkami
Orzeźwiający deser

Składniki
- opakowanie galaretki winogronowej
- 2 szklanki soku winogronowego
- opakowanie żelatyny
- 20 dag truskawek
- liście mięty do dekoracji
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz zrobić galaretki z soku, rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z sokiem winogronowym. Odstaw do lodówki. 2. Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Do szklaneczek wkładaj owoce, zalej je zimną galaretką. Wstaw do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje. 3. Przed podaniem każdą szklaneczkę włóż na chwilę do gorącej wody. Odwracając nad talerzem, wyjmuj galaretki, układaj na paterze. Dekoruj listkami mięty. Możesz też podawać je z bitą śmietaną i cukrem.