Reklama

Reklama

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback

Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie.

Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Ziemniaki a la Hasselback z kiełbasą ostrołęcką

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 sztuki kiełbasy np. ostrołęckiej ZM Pekpol
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co parę szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje