Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback

Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie.

Ziemniaki po szwedzku
Ziemniaki po szwedzkumateriały prasowe

Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Ziemniaki a la Hasselback z kiełbasą ostrołęcką

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co parę szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas