Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback

Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie.

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback
Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback123RF/PICSEL

Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Ziemniaki a la Hasselback

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 sztuki kiełbasy 
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki. 
  2. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. 
  3. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. 
  4. Kiełbasę kroimy w plasterki. 
  5. Z majeranku odrywamy listki. 
  6. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. 
  7. W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co parę szczelinek czosnek. 
  8. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas