Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback
Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie.
Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.
Ziemniaki a la Hasselback
- 4 duże ziemniaki
- 2 sztuki kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- świeży majeranek
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy ze skórki.
- Ostrym nożem nacinamy prawie do końca.
- Uważamy, aby nie przekroić ich na pół.
- Kiełbasę kroimy w plasterki.
- Z majeranku odrywamy listki.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co parę szczelinek czosnek.
- Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.