Smaczne śniadanko
Pierwszy posiłek jest bardzo ważny, bo dostarcza energii, dzięki której brzdąc może sprawnie myśleć i działać. Dlatego – zdaniem ekspertów – najlepiej jest podać dziecku śniadanie w ciągu pierwszej godziny od momentu przebudzenia.
Dla maluchów do 3. roku życia najważniejszą pozycją w śniadaniowym menu jest mleko - źródło wapnia, białka i innych składników.
To ono zazwyczaj jest podstawą porannego posiłku. Na jego bazie najłatwiej i najszybciej przygotować niemowlęciu kaszkę błyskawiczną - ryżową lub ryżowo-kukurydzianą, naturalną albo o smaku owoców. Jest lekkostrawna, ale sycąca, więc na długo dostarczy dziecku sił i energii do zabawy.
Poza kaszką na śniadanie maluszek może też zjeść jogurt lub twarożek (po 10. miesiącu życia), tradycyjną owsiankę na mleku (po 8. miesiącu życia) lub kanapeczkę (tuż przed 1. urodzinami).
Kanapka na początek
Możemy nią poczęstować smyka pod koniec 1. roku życia. Aby ją przygotować, wystarczy bułkę pszenną lub kromkę grahamki posmarować masłem, położyć plasterek wędliny lub porcję pasty z jajka albo twarożku.
Gdy malec już nabierze wprawy w jedzeniu, warto dodać pomidora, sałatę lub ogórka.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka