Smaczny lunch z pieczywem
Pożywny i bardzo sycący.
Specjał na ostro
Sposób przygotowania
1. Odlej 3 łyżki zalewy z papryczek lub korniszonków. Ogórek umyj i pokrój w półplasterki. Pomidor opłucz, osusz i przetnij na połówki, wydrąż miąższ z pestkami. Pozostały miąższ drobno pokrój. Ogórek i pomidor skrop zalewą, delikatnie przemieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
2. Musztardę połącz z kurkumą lub z curry. Sałatę umyj i osusz. Cebulę obierz i posiekaj. Parówki mocno podgrzej. Papryczki potnij w plasterki, korniszonki - w kostkę. Pomidory i ogórek w zalewie przemieszaj z korniszonkami i cebulą.
3. Bułki skrop wodą i podgrzej w piekarniku lub na patelni. Od razu je rozkrój, nałóż porwaną sałatę. Dołóż parówki oraz mieszankę zamarynowanych warzyw. Polej keczupem i musztardą. Posyp plasterkami ostrej papryczki i kolendrą. Od razu podaj.
Przysmak z komosy
Sposób przygotowania
1. Komosę przelej zimną wodą. Zalej wrzątkiem (2 szkl.) i gotuj ok. 30 minut, aż zacznie się rozpadać. Ew. dolej wrzątku. Posól po zdjęciu z ognia. Marchewkę obierz i zetrzyj na cienkie wiórki. Batat rozgnieć widelcem. Szpinak posiekaj. Dymki oczyść, posiekaj. Sezam podpraż na suchej patelni. Wszystkie te składniki wymieszaj z kaszą, jajkiem, siemieniem i przyprawami.
2. Masę wyrób, uformuj z niej kotleciki. Ułóż je na posmarowanym oliwą pergaminie, na blasze do pieczenia. Skrop oliwą i piecz ok. 25 minut w 180 st. C. Bułki rozkrój.
3. Kotleciki podaj z pieczywem, polane kleksem jogurtu i kisielem buraczanym oraz posypane zieleniną.