Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku

Najpopularniejszymi domowymi przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe
Najpopularniejszymi domowymi przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe 123RF/PICSEL

Ogórki małosolne

Składniki

  • ogórki
  • woda
  • sól
  • gałązki kopru
  • Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych np. Appetita

Sposób przygotowania

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe123RF/PICSEL

Ogórki konserwowe

Składniki

  • 1 kg ogórków zielonych

- zalewa octowa

  • 1,5 l wody
  • 50 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • Mieszanka do ogórków konserwowych np. Appetita

Sposób przygotowania

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki

  • 3 kg ogórków

- zalewa octowa

  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • Mieszanka do ogórków konserwowych np. Appetita

Sposób przygotowania

Marynowane patisony
Marynowane patisony123RF/PICSEL

Marynowane patisony

Składniki

  • 1 kg patisonów

- zalewa do pikli

  • 1 l wody
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 50 g cukru
  • 1-1,5 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego np. Appetita
  • kilka liści laurowych np. Appetita
  • 2 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania

Dynia marynowana
Dynia marynowana123RF/PICSEL

Marynowana dynia z korzennymi przyprawami

Składniki

  • 1 dynia hokkaido

- zalewa

  • 200 ml octu spirytusowego
  • 200 g cukru
  • 800 ml wody
  • kilka goździków np. Appetita
  • szczypta imbiru mielonego np. Appetita
  • anyż
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego np. Domowe Sekrety Appetita

Sposób przygotowania

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane123RF/PICSEL

Marynowane grzybki

Składniki

  • 1 kg dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • olej

- zalewa

  • 400 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli peklowej np. Appetita
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe np. Appetita
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?