Śniadanie – wykorzystaj kulinarną moc

Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą.

Fritata ze spaghetti i makrelą

Składniki

  • 4 jaja
  • 100ml śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • Olej

Składniki - przyprawy, np. Kamis

  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami  i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i  dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron. 

Reklama

Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste śniadanie.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje