Ten napój to "odkamieniacz" dla nerek. Genialny zwłaszcza dla seniorów

Natalia Jabłońska

Lemoniada może stanowić świetne uzupełnienie diety w witaminy, a do tego wspierać nerki
Lemoniada może stanowić świetne uzupełnienie diety w witaminy, a do tego wspierać nerkiCanva ProINTERIA.PL

Pyszny napój da coś więcej niż orzeźwienie

Zobacz również:

  1. Nawodnienie - lemoniada cytrynowa jest doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia, co jest szczególnie ważne dla seniorów.
  2. Witamina C - cytryny są bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami i wspiera zdrowie skóry.
  3. Wsparcie trawienia - lemoniada może wspomagać procesy trawienne i łagodzić objawy niestrawności.
  4. Wspomaganie funkcjonowania nerek - Cytryny mają najwyższy ze wszystkich owoców poziom zawartości cytrynianów, czyli soli i estrów kwasu cytrynowego. W naturalny sposób hamują one tworzenie się kamieni nerkowych, po prostu je rozpuszczając.
  5. Regulacja ciśnienia krwi - niektóre badania sugerują, że cytryny mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest korzystne dla seniorów z problemami sercowo-naczyniowymi.
  6. Antyoksydanty - cytryny zawierają antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami i wspierać zdrowie mózgu.
  7. Detoksykacja - lemoniada wspiera procesy detoksykacji organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
  8. Wsparcie dla zdrowia skóry - witamina C oraz inne składniki odżywcze w cytrynach mogą przyczynić się do poprawy kondycji skóry.
  9. Wspomaganie odchudzania - lemoniada cytrynowa, szczególnie bez dodatku cukru, może być niskokalorycznym napojem, który wspiera zdrową dietę.
  10. Łagodzenie bólu gardła - ciepła lemoniada może pomóc w łagodzeniu bólu gardła i podrażnień.

Przepis na domową lemoniadę

Dwa szklanki z sokiem z cytryn otoczone połówkami i całymi cytrynami na drewnianym stole
Domowa lemoniada to źródło zdrowiaCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 2-3 cytryny
  • 1 litr wody niegazowanej
  • cukier lub ksylitol (do smaku, ok. 4 łyżki)
  • limonka
  • 1-2 pomarańcze
  • opcjonalnie: kostki lodu, listki mięty
15 min
3-4
  1. Z cytryny i pomarańczy wykrajamy kilka plastrów i układamy na dnie dzbanka lub garnka.
  2. Z owoców wyciskamy sok, przelewamy do naczynia.
  3. Dodajemy wybrany "dosładzacz" lub nie dosładzamy.
  4. Wszystko zalewamy wodą i mieszamy.
  5. Wstawiamy do lodówki, można dodać kostki lodu i listki mięty.
  6. Jeśli lemoniada będzie zbyt kwaśna, można dolewać wody, podobnie z poziomem dosłodzenia.
  7. Gotową lemoniadę przechowywać w lodówce.
"MOŻNA ZDROWIEJ" – O PIELĘGNACJI SKÓRY. Kosmetolog: Latem i przy depilacji popełniamy mnóstwo błędówINTERIA.PL