Śnieżne kule
Ciastka, które idealnie sprawdzą się na święta, ale nie tylko!

Składniki
- 250 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
- cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania
Mikserem utrzeć masło i cukier puder. Dodać ekstrakt, sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy, zmiksować.
Z masy formować nieduże kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut przed samym pieczeniem.
Piec w temp. 180ºC przez około 10, max. 15 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe obtaczać w pudrze 2 - 3 krotnie. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.