Soczewica z kapustą
Wypróbuj nowy przepis.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag kiełbasy
- 40 dag czerwonej soczewicy
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 suszone śliwki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka masła klarowanego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej wodą, mocz 20 minut. Pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, posiekaj. Soczewicę wypłucz. W garnku rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę, włóż kapustę, smaż 10 minut. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy, posiekane śliwki, grzyby. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
2 Soczewicę ugotuj w niewielkiej ilości wody. Odcedź. Wrzuć ją do garnka z kapustą i kiełbasą, gotuj 10 minut. Podawaj z chlebem razowym.