Soczewica z kapustą

Wypróbuj nowy przepis.

Tak przygotowaną soczewicę możesz podawać ze świeżym pieczywem razowym
Tak przygotowaną soczewicę możesz podawać ze świeżym pieczywem razowym 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag kiełbasy
  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła klarowanego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej wodą, mocz 20 minut. Pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, posiekaj. Soczewicę wypłucz. W garnku rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę, włóż kapustę, smaż 10 minut. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy, posiekane śliwki, grzyby. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.

2 Soczewicę ugotuj w niewielkiej ilości wody. Odcedź. Wrzuć ją do garnka z kapustą i kiełbasą, gotuj 10 minut. Podawaj z chlebem razowym.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas