Sos tatarski
Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!
Składniki:
- 5 jajek na twardo
- 8 dużych ogórków konserwowych
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Bardzo drobno pokrój jajka, ogórki oraz pieczarki. Szczypiorek posiekaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i chrzanem, doprawiając solą, cukrem i pieprzem. Połącz składniki. Podawaj do pieczonych mięs i ryb, kanapek, jajek oraz wytrawnych wypieków.
2. Możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce.