Spaghetti bolognese

Makaron podany na obiad zawsze znika z talerzy. Pyszny sos bolognese sprawia, że każdy chce dokładkę. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników drugim daniem.

Tak podany makaron smakuje najlepiej.
Tak podany makaron smakuje najlepiej. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół opakowania makaronu spaghetti (ok. 250 g)
  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (cały kartonik)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • cukier
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło i dodać oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzucić posiekaną drobno cebulę i poddusić, aby zmiękła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso.

Wymieszać wszystko i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż całe mięso się usmaży. Następnie dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszać.

Najpierw dosypać obficie ziół (jeszcze lepiej, jeśli mamy świeże listki), następnie soli, świeżo mielonego pieprzu i słodkiej papryki.

Przecier pomidorowy jest kwaśny, dlatego sos trzeba dosłodzić wedle uznania. Podawać z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas