Spaghetti bolognese
Makaron podany na obiad zawsze znika z talerzy. Pyszny sos bolognese sprawia, że każdy chce dokładkę. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników drugim daniem.
Składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti (ok. 250 g)
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 500 ml przecieru pomidorowego (cały kartonik)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia
- oregano
- tymianek
- sól ziołowa
- pieprz
- cukier
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło i dodać oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzucić posiekaną drobno cebulę i poddusić, aby zmiękła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso.
Wymieszać wszystko i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż całe mięso się usmaży. Następnie dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszać.
Najpierw dosypać obficie ziół (jeszcze lepiej, jeśli mamy świeże listki), następnie soli, świeżo mielonego pieprzu i słodkiej papryki.
Przecier pomidorowy jest kwaśny, dlatego sos trzeba dosłodzić wedle uznania. Podawać z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem.