Składniki: - opakowanie makaronu spaghetti, -1 cebula, - 4 pomidory, - 40 dag białego tłustego twarogu, - olej, - 15 dag boczku wędzonego, - ocet winny, - sól, pieprz, - pęczek natki Przygotowanie: 1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 7-8 minut. W tym czasie pomidory opłucz, pokrój w półplasterki a cebulę w kosteczkę. Połowę cebuli wymieszaj z pomidorami. Dopraw na ostro solą i pieprzem. Sałatkę skrop olejem i octem, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj. Odstaw na kilka minut. 2. Resztę cebuli i boczek pokrojony w paseczki przysmaż 3-4 min na 3 łyżkach oleju. Odcedzony makaron wymieszaj z sałatką. Polej wysmażonymi skwarkami, posyp pokruszonym serem.