Spaghetti z sosem carbonara

Szybkie i proste danie.

Wyśmienite spaghetti
Wyśmienite spaghetti 123RF/PICSEL

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente (powinien być lekko twardy). Jeśli będzie gotowy zanim przygotujesz sos, odlej wodę (nie trzymaj go we wrzątku!), przełóż do gorącego garnka, w którym się gotował, przykryj i odstaw. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w słupki, odkrój koniecznie twardą skórkę oraz chrząstki. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj pokrojony boczek i ewentualnie szynkę. Smaż wszystko krótko - boczek i szynka nie powinny się mocno zrumienić. W wysokim naczyniu (kubeczku lub miseczce) wymieszaj śmietankę z żółtkami. Gdy składniki dobrze się połączą i uzyskają jednolitą konsystencję, dodaj 2 łyżki startego sera, dopraw solą i pieprzem. Teraz połącz boczek ze śmietanką i, stale mieszając, powoli podgrzewaj. Jeszcze gorący sos (postaraj się go nie zagotować) przelej do ciepłego makaronu, posyp majerankiem i wymieszaj. Makaron z sosem od razu rozłóż na ogrzane talerze, posyp pozostałym parmezanem, udekoruj ziołami i podawaj. 

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas