Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki

Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły? Tak ! Pod warunkiem, że zostanie upieczona w domu, na bazie drożdży, bez dodatkowej polewy lub lukru.

Składniki

  • 450 g twarożku np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania)

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C.

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje