Śródziemnomorska shakshuka

Świetne danie, nie tylko na śniadanie!

Shakshuka
Shakshukamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w  grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw (np. Kamis) i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka.  Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min.  Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak,

jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste

śniadanie.


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas