Staropolskie hity
Smaczne potrawy, nie tylko na święta.
Pierogi z dynią i orzechami
Sposób przygotowania
1. Dynię oczyść z włókien i pestek, miąższ odetnij od skóry i zetrzyj na tarce o małych otworach albo pokrój w drobniutką kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj startą dynię i smaż razem jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia. Podsmażoną dynię wymieszaj z orzechami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
2. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto pierogowe podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Z placków szklanką powycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję dyniowego farszu. Krążki złóż na pół. Mocno zlep brzegi, uformuj dekoracyjne falbanki.
3. Pierogi porcjami kładź na posolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia (razem 15-20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem pierogi możesz podsmażyć na oleju i polać zrumienioną cebulką albo przełóż je do formy, polej śmietaną, posyp kminkiem i zapiekaj w 200°C, aż wierzchy pierogów ładnie się zrumienią. Danie udekoruj według uznania.
Śledzie w miodowej zalewie
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe mocz przez mniej więcej 12 godzin w mleku. Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Rodzynki wsyp na sitko, przelej wrzącą wodą i dobrze osącz. W garnku rozgrzej masło, mieszając, zeszklij na nim cebule. Dołóż rodzynki, chwilę smaż na dużym płomieniu. Następnie zmniejsz płomień i duś pod przykryciem, aż cebula i rodzynki będą miękkie (ok. 10 min). Pod koniec duszenia dodaj miód.
2. Wymoczone śledzie wyjmij z mleka, opłucz, wytrzyj do sucha. Filety potnij na niewielkie kawałki. Włóż je do przygotowanej zalewy miodowej. Gotuj razem jeszcze 2 minuty. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, wystudź, po czym szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.