Strucla z marcepanem
Świetny przepis na świąteczną struclę

Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- 1 op. proszku do pieczenia
- 25 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 jajka
- 35 dag chudego twarogu
- 20 dag cukru pudru
- 5 dag suszonej żurawiny
- 2 łyżki likieru morelowego
- 20 dag masy marcepanowej
- 20 dag różnych orzechów (włoskich, pistacji, laskowych)
- sól
- mąka do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w grubą kostkę. 2. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz marcepan. Przemieszaj. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie dobrze wyrób. 3. Z przygotowanego ciasta uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 60–70 minut. Pozostałe masło stop. Upieczoną struclę lekko przestudź.Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.