Strucla z marcepanem

Świetny przepis na świąteczną struclę

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w grubą kostkę. 
2. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz marcepan. Przemieszaj. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie dobrze wyrób. 
3. Z przygotowanego ciasta uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 60–70 minut. Pozostałe masło stop. Upieczoną struclę lekko przestudź.Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas