Sułtańskie jabłka

Jesienny deser. Samo zdrowie!

Pieczone jabłka
Pieczone jabłka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania


1. Kuskus opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze, przesyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Domieszaj miękkie masło, bakalie oraz połowę miodu. 

2. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie zetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Polej pozostałym miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Od razu podawaj.

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas