Sułtańskie jabłka

Jesienny deser. Samo zdrowie!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 7–8 dag suchej kaszki kuskus
  • po 2–3 łyżki rodzynek i żurawiny
  • 2–3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 3–4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania


1. Kuskus opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze, przesyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Domieszaj miękkie masło, bakalie oraz połowę miodu. 

2. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie zetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Polej pozostałym miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Od razu podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje