Sułtańskie jabłka
Jesienny deser. Samo zdrowie!
Składniki
- 4 duże jabłka
- 7–8 dag suchej kaszki kuskus
- po 2–3 łyżki rodzynek i żurawiny
- 2–3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 3–4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
Sposób przygotowania
1. Kuskus opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze, przesyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Domieszaj miękkie masło, bakalie oraz połowę miodu.
2. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie zetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Polej pozostałym miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Od razu podawaj.