Świderki z szynką i brokułami
Jest sycąca i smaczna. Sałatkę możesz podać do obiadu, lub zjeść na kolację jako samodzielne danie.

Składniki
- 4 porcje makaronu świderki,
- 1 brokuł,
- 1 żółta papryka,
- 8 plasterków szynki lub mielonki królewskiej,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- oliwa.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, zahartować. Brokuły lekko podgotować, odsączyć. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Plastry szynki pociąć w paski lub też w kostkę. Warzywa połączyć z makaronem i szynką. Obok podać sos przyrządzonym z majonezu, jogurtu, przypraw i ząbku czosnku.