Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekankę Ewy Wachowicz zrobisz błyskawicznie
Jak jesień, to zapiekanki. To wspaniały pomysł na codzienne gotowanie dla całej rodziny - przepisy są proste, składniki właściwie dowolne, wszystko wrzuca się do jednego naczynia. Czego chcieć więcej, kiedy zmęczeni wracamy po pracy do domu? Dziś proponujemy przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę ziemniaczaną z oliwkami. Spróbujcie!
Przygotowanie:
- Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
- Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki.
- Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
- Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą.
- Wierzch posypać oliwkami.
- Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone.
- Pod koniec zapiekania posypać startym serem.
Mimo że nie jestem zwolenniczką objadania się na noc, to proponuję zjeść coś dobrego, jednak niezbyt dużo i nie za późno. Mam nadzieję, że wśród powyższych przepisów znajdziecie coś dla siebie.
Zobacz również: Rozgrzewające potrawy na jesień. Co przygotować?