Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekankę Ewy Wachowicz zrobisz błyskawicznie

Jak jesień, to zapiekanki. To wspaniały pomysł na codzienne gotowanie dla całej rodziny - przepisy są proste, składniki właściwie dowolne, wszystko wrzuca się do jednego naczynia. Czego chcieć więcej, kiedy zmęczeni wracamy po pracy do domu? Dziś proponujemy przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę ziemniaczaną z oliwkami. Spróbujcie!

Zapiekanka z oliwkami - przepis Ewy Wachowicz
Zapiekanka z oliwkami - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. 
  2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
  3. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. 
  4. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
  5. Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. 
  6. Wierzch posypać oliwkami. 
  7. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone. 
  8. Pod koniec zapiekania posypać startym serem.

Mimo że nie jestem zwolenniczką objadania się na noc, to proponuję zjeść coś dobrego, jednak niezbyt dużo i nie za późno. Mam nadzieję, że wśród powyższych przepisów znajdziecie coś dla siebie.

„Ewa gotuje”: Zapiekanka po szwedzkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas