Świnka na szczęście krok po kroku

article cover
Smacznego

Świnka na szczęście krok po kroku

Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować. Wyciąć 2 świnki z ryjkiem, ale bez ogonka i nóżek. Z pozostałego ciasta wyciąć krążek (ok. 5 cm) na ryj, zrobić w nim 2 dziurki. Oprócz tego wyciąć ucho, 2 nogi i 12 cm ogon.
Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować. Wyciąć 2 świnki z ryjkiem, ale bez ogonka i nóżek. Z pozostałego ciasta wyciąć krążek (ok. 5 cm) na ryj, zrobić w nim 2 dziurki. Oprócz tego wyciąć ucho, 2 nogi i 12 cm ogon.Smacznego
Jedną z wyciętych świnek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na środek nałożyć powidło śliwkowe. Jajko rozdzielić, ciasto wokół powidła posmarować białkiem.
Jedną z wyciętych świnek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na środek nałożyć powidło śliwkowe. Jajko rozdzielić, ciasto wokół powidła posmarować białkiem. Smacznego
Mąkę, cukier, jajko, masło i skórkę startą z cytryny umieścić w misce. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Mąkę, cukier, jajko, masło i skórkę startą z cytryny umieścić w misce. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Smacznego
Składniki na 1 świnkę: 500 g mąki, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, skórka z cytryny, 200 ml mleka, 42 g drożdży, 60 g masy marcepanowej, 20 g cukru pudru, zielony barwnik spożywczy, 3 łyżki powidła śliwkowego, orzech laskowy, 1 łyżeczka śmietany
Składniki na 1 świnkę: 500 g mąki, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, skórka z cytryny, 200 ml mleka, 42 g drożdży, 60 g masy marcepanowej, 20 g cukru pudru, zielony barwnik spożywczy, 3 łyżki powidła śliwkowego, orzech laskowy, 1 łyżeczka śmietanySmacznego
Z orzecha laskowego zrobić oko. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i posmarować świnkę. Piec w 200 st. C ok 20 minut. Ewentualnie przykryc po 10-15 minutach.
Z orzecha laskowego zrobić oko. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i posmarować świnkę. Piec w 200 st. C ok 20 minut. Ewentualnie przykryc po 10-15 minutach.Smacznego
Nałożyć drugą część świnki. Ucho posmarować białkiem i umieścić na śwince, podobnie przymocować ryjek, nogi i ogon.
Nałożyć drugą część świnki. Ucho posmarować białkiem i umieścić na śwince, podobnie przymocować ryjek, nogi i ogon. Smacznego
Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem, zafarbować zielonym barwnikiem spożywczym. Rozwałkować do grubości 1 cm i wyciąć foremką 4 serca. Z pozostałego marcepanu uformować ogonek..
Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem, zafarbować zielonym barwnikiem spożywczym. Rozwałkować do grubości 1 cm i wyciąć foremką 4 serca. Z pozostałego marcepanu uformować ogonek..Smacznego
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?