Świnka na szczęście krok po kroku

article cover
Smacznego

Świnka na szczęście krok po kroku

Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować. Wyciąć 2 świnki z ryjkiem, ale bez ogonka i nóżek. Z pozostałego ciasta wyciąć krążek (ok. 5 cm) na ryj, zrobić w nim 2 dziurki. Oprócz tego wyciąć ucho, 2 nogi i 12 cm ogon.
Jedną z wyciętych świnek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na środek nałożyć powidło śliwkowe. Jajko rozdzielić, ciasto wokół powidła posmarować białkiem.
Mąkę, cukier, jajko, masło i skórkę startą z cytryny umieścić w misce. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Składniki na 1 świnkę: 500 g mąki, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, skórka z cytryny, 200 ml mleka, 42 g drożdży, 60 g masy marcepanowej, 20 g cukru pudru, zielony barwnik spożywczy, 3 łyżki powidła śliwkowego, orzech laskowy, 1 łyżeczka śmietany
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas