Reklama

Reklama

Sycące leczo

Bogate w warzywa danie, które nie tylko świetnie smakuje ale też syci na długo.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 300 g kiełbasy
  • 3 papryki różnokolorowe
  • 3 cukinie średniej wielkości
  • ok. 700 g passaty pomidorowej
  • sól i zmielony pieprz,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania

W dużym garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażyć razem przez kilka minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku.

Dodać następnie oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy oraz pokrojoną  w kostkę cukinię i mieszając podsmażać wszystko przez kolejne 5 minut. Polać wodą. 

Po ok. 10 minutach wlać passatę pomidorową i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 20 minut na małym ogniu. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy