Szarlotka z cytryną
Idealna na jesienny wieczór.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- cytryna
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę. Jabłka zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem. Odstaw. Przed wyłożeniem na ciasto odciśnij sok.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj jajka,żółtka,śmietanę, skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź. Połową wyłóż formę, połóż jabłka, nakryj drugą połową. Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem.