Szarlotka z cytryną

Idealna na jesienny wieczór.

Szarlotkę możesz udekorować gałką cynamonu
Szarlotkę możesz udekorować gałką cynamonu 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę. Jabłka zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem. Odstaw. Przed wyłożeniem na ciasto odciśnij sok.

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj jajka,żółtka,śmietanę, skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź. Połową wyłóż formę, połóż jabłka, nakryj drugą połową. Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas