Reklama

Reklama

Szaszłyki z papryki, kabaczka, cukinii i cebuli

Lekkie a zarazem sycące

Składniki

  • cienki kabaczek
  • 2 czerwone cebule
  • niewielka cukinia
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • garść ulubionych, świeżych ziół
  • 3-4 łyżki oliwy
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • opcjonalnie tacki aluminiowe do grilla

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w grube plastry. Cukinię i kabaczka umyj, pokrój na krążki o grubości około pół centymetra. Z obu papryk usuń gniazda nasienne, umyj je i pokrój w kwadraty pasujące rozmiarem do krążków cukini. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. 

2. Co najmniej godzinę przed robieniem szaszłyków namocz patyczki w zimnej wodzie. Zapobiegnie to później ich przypalaniu się. 

3. Na wymoczone patyczki nadziewaj naprzemiennie różne warzywa. Gotowe szaszłyki spryskaj oliwą, posyp ziołami, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je na grillu lub aluminiowych tackach. Piecz na mocno żarzącym się grillu około 20 minut, obracaj szaszłyki z każdej strony.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje