Szaszłyki z papryki, kabaczka, cukinii i cebuli
Lekkie a zarazem sycące
Sposób przygotowania
1. Cebulę pokrój w grube plastry. Cukinię i kabaczka umyj, pokrój na krążki o grubości około pół centymetra. Z obu papryk usuń gniazda nasienne, umyj je i pokrój w kwadraty pasujące rozmiarem do krążków cukini. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj.
2. Co najmniej godzinę przed robieniem szaszłyków namocz patyczki w zimnej wodzie. Zapobiegnie to później ich przypalaniu się.
3. Na wymoczone patyczki nadziewaj naprzemiennie różne warzywa. Gotowe szaszłyki spryskaj oliwą, posyp ziołami, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je na grillu lub aluminiowych tackach. Piecz na mocno żarzącym się grillu około 20 minut, obracaj szaszłyki z każdej strony.