Reklama

Reklama

Szybka pomidorowa zupa rybna

Przygotujesz ją w pół godziny

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, małże, krewetki)
  • 1 duża biała cebula
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • 2-3 papryki czerwone
  • 3-4 pomidory bez skóry
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy • sól
  • morska
  • mielony czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii

Sposób przygotowania

Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Pomidory sparz wrzątkiem i pozbaw skóry. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje