Szybka pomidorowa zupa rybna
Przygotujesz ją w pół godziny

Składniki
- 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, małże, krewetki)
- 1 duża biała cebula
- 3-4 duże ziemniaki
- 1/2 główki czosnku
- 2-3 papryki czerwone
- 3-4 pomidory bez skóry
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 ml oliwy • sól
- morska
- mielony czarny pieprz
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
4-6 osób
Sposób przygotowania
Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Pomidory sparz wrzątkiem i pozbaw skóry. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).